Sheqeri mund të shkaktojë varësi

17/12/2008 20:08

Disa hulumtime të fundit amerikane kanë nxjerrë një përfundim paksa të çuditshëm: sheqeri mund të shkaktojë varësi ngjashëm si edhe kokaina dhe heroina.

Rezultatet e testeve të bëra në kafshë kanë treguar se pas konsumimit të një sasie të madhe të sheqerit vjen deri tek ndryshimet në tru të cilat janë të ngjashme me ato që paraqiten pas konsumimit të drogave si heroina dhe kokaina.

Konsumimi i sasive të mëdha të sheqerit ka qenë i lidhur edhe me ndryshimet në sjelljen e kafshëve si dhe me paraqitjen e pasojave afatgjate, të cilat ngjajnë si në përdorimin e drogave.

Sheqeri ka shkaktuar rritje të pranisë së neurotransmetuesit të quajtur dopaminë në tru, ngjashëm si edhe heroina dhe kokaina.

Kur pas një kohe kafshëve eksperimentale u është ndërprerë sheqeri, ato kanë filluar të shfaqin shenja të ankthit dhe tërheqjes, si edhe tek personat të cilët konsumojnë alkool, duhan ose drogë, bëjnë të ditur shkencëtarët.

Back

Search site

© 2009 All rights reserved.(Www.Nur-Islam.Net) - Allahu ju shperblefte per vizitat e juaja