SHENDETESI

Krundet ndihmojnë në hipertension

14/08/2009 01:01
Studimet e fundit të publikuara në revistën mjekësore American Journal of Clinical Nutrition, kanë treguar se konsumimi i shtuar i drithërave integrale, veçanërisht krundeve, mund t’i ulë rastet e hipertensionit te meshkujt. Shkencëtarët kanë analizuar të dhënat në konsumimin e lëndëve të ndryshme ushqyese në 31 684 meshkuj të shëndoshë gjatë një periudhe prej 18 muajsh. Duke i krahasuar ata që kanë ngrënë më shumë dhe më pak, është treguar se drithërat integrale kanë ulur rrezikun nga...
>>

Roli i kripës në hipertension

14/08/2009 01:00
Personat që vuajnë nga tensioni i rritur i gjakut dhe të cilëve nuk iu ndihmojnë as barnat e ndryshme, sigurisht se konsumojnë shumë kripë në organizëm, shkruan revista mjekësore Hypertension. Pasi te të hulumtuarit me të ashtuquajturin hipersenzitivitet rezistent, në mënyrë drastike u reduktua konsumimi i kripërave në 1.15 gram në ditë, ka ardhur deri te një ulje befasisht e madhe e presionit të gjakut, kanë bërë të ditur shkencëtarët nga University of Queensland. Në hulumtim kanë marrë...
>>

Glutamina kundër hipertensionit

25/07/2009 11:31
Duke qenë se një pjesë e madhe e popullatës vuan nga shtypja e lartë e gjakut (hipertensioni), edhe efekti më i vogël parandalues është i vlefshëm. Rëndësi të veçantë ka parandalimi i sëmundjeve kardiovaskulare, sidomos me anë të ushqimit optimal dhe të shëndetshëm dhe me anë të ushtrimeve të rregullta. Është vërtetuar se acidi glutaminik zvogëlon shtypjen e lartë të gjakut, prandaj personave që vuajnë nga shtypja e lartë e gjakut (si edhe të gjithë njerëzve të rrezikuar nga hipertensioni) u...
>>

Pemët dhe perimet mbrojnë nga infeksionet

25/07/2009 11:28
Shkencëtarët nga University School of Medicine në Boston kanë zbuluar se konsumimi i i pemëve dhe perimeve zvogëlon rrezikun nga infeksionet e rrugëve të sipërme të frymëmarrjes. “Journal Public Health Nutrition” ka publikuar studimin e realizuar te 1.000 shtatzëna, i cili ka treguar se shtatzënat të cilat kishin konsumuar më shumë pemë dhe perime, kishin qenë për 26% më pak të rrezikuara nga infeksioni në krahasim me shtatzënat të cilat kishin konsumuar më pak nga këto ushqime. Tashmë është...
>>

Ushqimi i nënës dhe eshtrat e fëmijës

14/07/2009 08:55
Një studim i realizuar në Britani të madhe tregon se konsumimi i baraspeshuar dhe i shëndetshëm i ushqimit gjatë shtatzënisë, është i lidhur me formimin e eshtrave më të shëndoshë dhe më të fortë. Shkencëtarët pranë Universitetit të Southamptonit kanë përcjellë ushqyerjen e 198 shtatzënave, ndërsa rezultate kanë treguar se ushqimi i pasur me pemë, perime, drithëra dhe produkte të grimcave integrale është e lidhur me formimin e eshtrave më të mëdhenj dhe më të dendur te fëmijët e tyre....
>>

Muskujt ndihmojnë forcimin e eshtrave

14/07/2009 08:52
Një hulumtim i fundit i zhvilluar në Dakotën Jugore (SHBA), ka treguar ndikimin pozitiv të muskujve në forcimin e eshtrave. Shkencëtarët kanë përcjellë zhvillimin e djemve dhe vajzave të vogla, duke matur ndryshimet e masës trupore dhe duke vlerësuar masën kockore. Ishte vërejtur se eshtrat ishin ndërtuar më mirë te fëmijët në masën trupore të të cilëve kishin dominuar muskujt, dhe jo dhjami. Ky hulumtim nxjerr në pah edhe njëherë rëndësinë e ushtrimeve trupore në zhvillimin e përbërjes...
>>

Acidet trans-yndyrore të panjohura për konsumatorët

01/07/2009 21:23
Shumica e njerëzve janë në dijeni se acidet trans-yndyrore janë të dëmshme, mirëpo shumë pak prej tyre kanë njohuri se cilat ushqime i përmbajnë ato. Acidet trans-yndyrore formohen kur atomi i hidrogjenit u shtohet vajrave bimore, të cilat shndërrohen nga gjendja e lëngshme në gjendje të ngurtë. Acidet trans-yndyrore, ngjashëm sikurse acidet e ngopura yndyrore, rritin nivelin e LDL-kolesterolit (‘kolesterolit të keq’), ndërsa zvogëlojnë nivelin e HDL-kolesterolit (‘kolesterolit të mirë), gjë...
>>

Me pemë dhe perime kundër kancerit të prostatës

01/07/2009 21:21
Një publikim i ri në revistën "Human Nutrition and Dietetics", tregon se ushqimi me pak mish dhe yndyrë, por i pasur me pemë dhe perime, ndihmon në parandalimin dhe mjekimin e karcinomës së prostatës. Studimi i realizuar nga Universiteti New South Wales ka zbuluar se ushqimi i cili përmban shumë pemë dhe perime, ndërsa përmban sasi të vogël të mishit, produkteve të qumështit dhe kalciumit, mund të ndihmojë në parandalimin, por edhe në mjekimin e kancerit të prostatës. Domatet, lulelakra,...
>>

Multivitaminat në shtatzëni

20/06/2009 15:12
Marrja e multivitaminave krahas hekurit dhe acidit folik gjatë shtatzënisë, zvogëlon rrezikun për lindjen e foshnjës me peshë të vogël trupore, shkruan revista "The Canadian Medical Association Journal". Rekomandimet e deritanishme të Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH) janë që të gjitha shtatzënat të përdorin hekur dhe acid folik. Mirëpo studimet e reja sugjerojnë që të përfshihet edhe rekomandimi i përdorimit të vitaminave të ndryshme- në formë multivitaminash- gjatë shtatzënisë....
>>

Ende nuk dihet mënyra e bartjes së H1N1

13/06/2009 00:23
Gripi A (H1N1) është formë e re e gripit human që për herë të parë është zbuluar në prillin e këtij viti në Amerikën Veriore. Virusi i gripit A (H1N1) më herët është emërtuar si “gripi i derrave”, mirëpo ky virus ka veprim serioz te njerëzit dhe jo te derrat. Përkundër orvatjeve të vazhdueshme të Qeverisë amerikane dhe shkencës, ende nuk është zbuluar mënyra e bartjes dhe përhapjes së këtij virusi. Është e njohur se ky virus nuk mund të bartet me anë të ushqimit ose konsumimit të mishit të...
>>
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Search site

© 2009 All rights reserved.(Www.Nur-Islam.Net) - Allahu ju shperblefte per vizitat e juaja