Simptomat e diabetit mellito

16/09/2008 11:39

 

Kur 90% e qelizave beta te pankreasit jane te shkaterruara, organizmi nuk eshte me ne gjendje te rregulloje nivelet e sheqerit ne gjak dhe pacienti zhvillon disa simptoma klasike te diabetit.


-    Etje e tepruar
-    Urinim i tepruar
-    Uri e tepruar
-    Humbje peshe
-    Lodhje
-    Shikim i mjergullt, jo i qarte
-    Glicemia e larte
-    Sheqerera dhe ketone ne urina
-    Infeksione nga kerpurdherat e vagines tek te rinjte (edhe ne femijeri)

Ndersa simptomat shfaqen ne menyre te papritur, zhvillimi i semundjes kerkon kohe te gjate.

CFARE  I SHKAKTON KETO SHENJA?

Glukoza nuk eshte normalisht e pranishme ne urina, sepse veshka ben si “filter” kunder kalimit te sheqererave nga gjaku ne urine.
Vetem kur permbajtja e glukozes eshte e larte , sheqererat fillojne ti “shpetojne” filtrit te veshkave e keshtu shfaqen ne urine, ku mund te maten me nje test normal laboratori.
Glukoza nuk mund te perqendrohet ne urine, dhe eleminohet duke u tretur ne nje sasi te madhe uji. Per kete motiv urinat jane te rritura ne volum, edhe  permbajne glukoze (fenomen qe merr emrin e glikozuries).
Kjo justifikon rritjen e aktivitetit urinues tek pacienti diabetik.
Humbja e sasive te medha te ujit shpjegon edhe pse individi diabetik shfaq shpesh edhe nje etje te tepruar dhe shenja dishidratimi ( lekuren e thate).

Back

Search site

© 2009 All rights reserved.(Www.Nur-Islam.Net) - Allahu ju shperblefte per vizitat e juaja