KURBAN BAJRAMI DHE THERRJA E KURBANIT

30/06/2008 13:55

KURBAN BAJRAMI

 

I Derguari s.a.v.s. ka thene:"Cdo popull i ka festat e veta,e festat e muslimaneve jane dy:Fiter Bajrami dhe Kurban Bajrami".
E ne pasi qe jemi prane nje feste madheshtore te Kurban bajramit vlen qe ti themi disa fjale rreth kesaj feste dhe qka ka te beje me te.
Nga vete fjala Kurban ,kuptojme se kemi te bejme me kurban,qe do te thote sakrifice per hire te Allahut.
Allahu xh.sh ne Kur'an thote:Ne vërtet te dhamë ty shumë të mira(kevtherin).Andaj ti falu dhe prejë kurban për hirë të Zotit tënd!"(El-Keuther:1-2)
"Thuaj:namazi im,kurbani im,jeta ime dhe vdekja ime janë thjesht për Allahun Zotin e botëve!"(El-En'am:162)

KURBANI

Kurbani eshte kafshe qe therret per hire te Allahut,gjate diteve te Bajramit.Allahu s.v.t. ne Kur'an thote:"E Devet (therrjen e tyre për kurban)ua kemi bërë prej dispozitave të Allahut,e ju prej tyre keni dobi,andaj përmendeni emrin e Allahut..."(El-Haxh:36)
Me prerjen e kurbanit shprehete devoshmeria ndaj Allahut ,ngase Allahu nuk ka nevoje per ish e as per gjak.E Ai ne Kur'an thote:"Tek Allahu nuk arrin as mishi e as gjaku i tyre,por te Ai arrin bindja e juaj..."(El-Haxh:37)

DISPOZITAT E THERRJES SE KURBANIT

Therrja e kurbanit eshte vaxhib(obligim i domosdoshem) per ata qe kane mundesi,materiale,ngase Pejgamberi a.s. ka thene:"Kush ka mundesi te therr kurban e nuk ther,mos ti afrohet xhamise sone."
Nga kjo nenkuptohet se ai i cili ka mundesi te therr kurban e nuk e ben kete nuk do ti sjelle dobi as falja e namazit te tij(falja e namazit te Kurban Bajramit)pasi qe e ka leshuar nje vaxhib.Po ashtu transmetohet nga Muhafel ibn Selim r.a. se ka thene:Ishim me te Derguarin s.a.v.s. ne arafat e ai tha:"O ju njerez çdo familje e ka obligim te therre kurban per çdi vite."

CILAT KAFSHE MUND TE THERREN PER KURBAN

Kafshet te cilat mund te therren per kurban jane:lopet,devet,dhenet dhe dhite.
Per te qene i vlefshem kurbani duhet ti plotesoje keto kushte:lopet duhet te kene me shume se dy vjet,devete me shume se pese vjet,dhenet me shume se gjashte muaj,ndersa dhite me shume se nje vjet.Poashtu Pejgamberi s.a.v.s. ka thene:"Kater lloje te kafsheve nuk mund te therren:kafsha e verber,kafsha e semure,kafsha e gjymte,kafsha e çalur"
Ne therrjen e nje lope per kurban mund te marrin pjese shtate persona,ne deve dhjete persona,nderkaq delja mund te therret per nje person dhe familjen e tij.Transmeton ibn Abbasi se ka thene:kemi qene me te Derguarin s.a.v.s. ne udhetim kohen e Kurban Bajramit.Nje deve e kei therur per dhjete persona e nje lope per shtate persona.

KUR DUHET THERRUR KURBANI

Transmetohet nga Xhundeb ibn Sufjan el-Bexheli r.a. se ka thene:E kam degjuar Pejgamberin s.a.v.s. duke thene:"Ai io cili e ka therrur kurbanin para se te falet,le ta zevendesoj ate me nje tjeter,ndersa ai i cili nuk e ka therrur ende,le ta therre"

MISHI I KURBANIT

Mishi i kurbanit eshte i preferuar qe te ndahet ne tri pjese:me nje pjesei gezon te varferit,nje pjese te afermeve,kurse pjesen tjeter e ndal per vete.

QKA PREFEROHET TE BEHET NE DITEN E KURBAN BAJRAMIT

Ne diten e Kurban Bajramit eshte e preferuar te behen keto gjera:
1.Te pastrohet trupi
2.Te vishen rroba te reja dhe me te mirat.
3.Diten e Kuran Bajramit eshte e preferuar qe te mos hahet asgje deri sa te therret kurbani dhe te hahet prej mishit te tij.
4.Te falet namazi i Kurban Bajramit.
5.Nderrimi i rruges gjate kthimit ne shtepi(kur te kthehesh nga xhami-falja e namazit te bajramit)
6.Te madherohet Allahu gjate diteve te bajramit.
7.Eshte mire qe ne keto dite te organizohen loja defryese,kfize.shetitje etj.
8.Te urohet Bajrami ndermjet njeri tjetrit.
 

Back

Search site

© 2009 All rights reserved.(Www.Nur-Islam.Net) - Allahu ju shperblefte per vizitat e juaja