KUR'ANI FLET PER RETE

30/06/2008 19:49

Shkenctaret kane studiuar llojet e reve dhe kane vertetuar se rete e shiut krijohen dhe marrin forme ne perputhje me sisteme te percaktuara dhe me disa hapa te lidhura me lloje te caktuara ererash dhe resh.

    Nje lloj i reve te shiut eshte reja e ashtuquajtur kumulonimbus.Meteorologet kane studiuar se si   kumulonimbuset formohen dhe si prodhojne shi,bresher dhe rrufe.Ata kane zbuluar se   kumulonimbuset kalojne neper disa etapa per te prodhuar shi:

1.Rete jane te shtyra nga era: kumulonimbuset fillojne te formohen kur era shtyen disa copa te vogla resh(re grumbullore) ne nje zone ku keto re puqen.

2.Bashkimi:Pasandej rete e vogla bashkohen dhe formojne nje re te madhe.

3.Grumbullimi(stuimi):Kur rete e vogla bashkohen,rrymat ngjitese te ajrit brenda rese me te madhe rriten.Rrymat ngjitese afer qendres se rese jane me te fuqishme sesa ato afer skajeve.Keto rryma shkaktojne qe trupi i rese te rritet vertikalisht,prandaj reja grumbullohet ne pirg.Kjo ngritje vertikale shkakton qe trupi i rese te shtrihet ne regjionet me te ftohta te atmosferes,ku formohen pika uji dhe bresheri dhe fillojne te zmadhohen gjithnje e me shume.Kur keto pika uji dhe bresheri behen teper te renda per tu mbajtur nga rrymat ngjitese,ateher ato fillojne te bien nga rete si:shi,bresher etj.

Zoti ne Kur'an ka thene:A nuk e ke parë se si All-llahu drejton retë, pastaj i bashkon, i bënë grumbull ato dhe atëherë e sheh shiun se si rrjedh prej tyre. Ai lëshon prej së larti, nga retë e mëdha si kodra breshër dhe me te goditë këdo, e ia largon atij që do. Shkëlqimi i vetëtimës së dritës së resë gati se s'të merr të të parit.(KUR'AN,24:43)

      Meteorologet vetem kohet fundit kane arritur te nihnin keto detaje te formimit te reve,te struktures dhe funksionimit te ture,duke perdorur paisje te perparuara ,siç jane:aeroplanet,satelitet,kompjuteret,balonat dhe paisje tjera,per te studiuar eren dhe drejtimin e saj,per te matur lageshtine me ndryshimet e saj dhe per te percaktuar nivelet dhe ndryshimet e shtypjes atmosferike
   

 

  Vargu i mesiperm,pas permendjes se reve dhe shiut flet per bresherin dhe rrufen:"Ai lëshon prej së larti, nga retë e mëdha si kodra breshër dhe me te goditë këdo, e ia largon atij që do. Shkëlqimi i vetëtimës së dritës së resë gati se s'të merr të të parit.(KUR'AN,24:43)

    Meteorologet kane zbuluar se keto re Kumulonimbusi,qe prodhojne bresher,arijne lartesin prej 25.000 deri 30.000 kembe(4,7 deri 5,7 milje) sikurse malet,siç thuhet ne Kur'an:"....Dhe Ai dergon bresher nga malet(rete) ne qiell..."

Back

Search site

© 2009 All rights reserved.(Www.Nur-Islam.Net) - Allahu ju shperblefte per vizitat e juaja