KURANI FLET MBI THELLESIT E DETRAVE DHE VALET E MBRENDHSME.

30/06/2008 19:50

 

Zoti ne Kur'an ka thene:"Ose (veprat e tyre) janë si errësirat në det të thellë të cilin e mbulojnë valët mbi valë dhe mbi ato retë e dendura, pra, errësira njëra mbi tjetrën sa që nuk mund ta shohë ai as dorën e vet. Atij të cilit All-llahu nuk i jep dritë, ai nuk ka për të pasur dritë."(KUR'AN-24:40)

  Ky ajet permend erresiren ne thellesi te detrave dhe oqeaneve,ku nese njeriu e zgjat doren e tij,nuk mund ta shohe.Erresira ne thellesite e detrave dhe te oqeaneve eshte verjetur ne thellesin prej afro 200 m dhe me poshte.Ne kete thellesi,pothuajse nuk ka drite fare.
 

Nen 1000 m thellesi nuk ka drite fare.Njerezite nuk jane ne gjendje te zhyten me shume se 40 m. pa ndihmen e nendetesve ate paisjeve speciale.Njerezit nuk mund te mbijetojne pa ndihme,ne pjesete thella e te erreta te oqeaneve,si ne thellesi prej 200 m.

    Shkenctaret kane zbuluar kete erresire ne kohet e fundit   me paisje speciale dhe nendetese,qe u kane mundesuar atyre te zhyten ne thellesite e oqeaneve.

    Ne gjithashtu mund te kuptojme nga vargjet vijuese te ajetit te siperthene:"...ne detin e gjere e te thelle te mbuluar nga vale masive;vale masive te mbuluara nga re te zeza..." se ujrat e thella te detrave dhe oqeaneve jane te mbuluar velet,dhe mbi to jane vale te tjera.Eshte e qarte se grupi i dyte i valeve jane valet e siperfaqes te cilat ne i shohim,sepse ne varg permendet se mbi valete dyta ndodhen rete.Por çfare ndodh me valete para?Shkenctaret kane zbuluar kohet e fundit se ekzistojne vale te mbrendshme te cilat paraqiten ne zonat ndarese midis shtresave te densitetit te ndryshem.

    Valet e mbrendshme mbulojne ujrat e thella te detrave dhe oqeaneve per shkak se ujrat e thella kane densitet me te larte se ujrat mbi to.Valet e mbrendshme veprojne sikurse valet siperfaqesore.Valet e mbrendshme nuk mund te shihen nga syte e njeriut,por mund te diktohen me studimin e ndryshimeve te temperatures dhe te kripshmerise ne nje lokacion te dhene

Back

Search site

© 2009 All rights reserved.(Www.Nur-Islam.Net) - Allahu ju shperblefte per vizitat e juaja