Jo vetem uri dhe etje

16/08/2008 15:34

 "Muaji i Ramazanit që në të filloi të shpallet Kur'ani që është udhërrefyes për njerëz dhe sqarues i rrugës së drejtë dhe dallues(i të vërtetës nga gënjeshtra)"Kur'an(2:185)

  Natyrisht muaji i bekuar Ramazan ,kërkon agjërim nga shumica e muslimaneve.Duke i dheënë theks shmangies nga ushqimi,përmbajtjes nga pirja e duhanit   dhe lëngjeve ,përmbajtjes nga mardhëniet intime gjatë oreve të ditës,ne ndonjëhere harrojmë shumë aspekte të tjera të rëndësishme në këtë kohë të shenjtë.

 

Kushtet e agjerimit te Ramazanit

1.Islami:pra me te nuk obligohet jobesimtari deri sa te hyje ne Islam.
2.Mendja e shendoshe:Nuk obligohet me agjerim i krisuri(i semuri mental)
3.Pjekuria:Nuk obligohet i mituri deri sa te beht i pjekur(i moshes madhore),mirpo te miturin duhet urdheruar per ta   mesuar ate.
4.Mundesia per agjerim:nuk obligohet te agjeroje i moshuari,per shkak te shendetit(d.m.th ne qofte se nuk mundesi te agjeroj),dhe i semuri i cili nuk shpreson te sherohet,ndersa si kompensim per kete   ata duhet te ushqejne per çdo dite nje te varfer ose te mjere.
5.Dalllimi i gjerave:nuk ben te agjeroj i mituri qe nuk di te dalloje gjerat.
6.Nderprerja e menstruacioneve:nuk obligohet te agjeroje gruaja me menstraucione deri sa te nderpritet gjaku.
7.Nderprerja e gjakut te lehonise:nuk obligohet ajo grua qe eshte lehoni deri sa te pastrohet.
8.Te beje njiet te agjeroje muajin e plote,ndersa me mire eshte te beje nijetin per çdo dite qe agjeron.

 Gjerat qe e prishin agjerimin

1.Ngrenia   dhe pirja qellimisht.
2.Depertimi i ujit ne fyt permes hundes.
3.Futja e gjesendi ne trup,edhe nese nuk eshte nga goja ose hunda.
4.Vjellja e shkaktuar qellimisht.

5.Dalja e gjakut te menstraucioneve dhe te gjakut te lehonise.
6.Mardheniet seksuale gjate dites se agjerimit.
7.Ejakulimi jashte gjumit.

Hit Counter by Digits

 

Back

Search site

© 2009 All rights reserved.(Www.Nur-Islam.Net) - Allahu ju shperblefte per vizitat e juaja