Gjynahet e mëdha

19/08/2008 10:03

  Gjynahet e medha jane shume.Shtatedhjet e dy gjynahe jane keto:

 1. Te vrasesh njeriun pa arsye(pa faj)
 2. Te besh zina(kurveri)
 3. Te besh pederizem.
 4. Te pish vere dhe çfardo pije alkoolike.(Te pish birre eshte haram).
 5. Te vjedhesh.
 6. Te pedoresh materie narkotike per qejf.
 7. Ta marresh mallin e tjeterkujt me dhune.Domethene,te rrembesh,te grabitesh.
 8. Te deshmosh genjeshtra.
 9. Te hash para muslimaneve,pa yzer muajin e Ramazanit.
 10. Te marresh e te japesh kamatë.
 11. Te betohesh shume.
 12. T`i kundervihesh nenes e babait,ti kundershtosh ata.
 13. Te braktisesh vizitat tek farefisi e te afermit.
 14. Te braktisesh luften gjate betejes e te kalosh tek armiku.
 15. Te hash pa te drejte mallin e jetimit.
 16. Te mos perdoresh drejte peshoren.
 17. Te falesh namazin para ose pas kohes.
 18. Te thyesh zemren e vellait besimtar.(Eshte gjynah i madh si te rrenosh qaben.Veq kufrit,nuk ka gjynah te madhe qe e ofendon Allahun me shume,se thyerja e zemres.)
 19. Te thuash fjalen qe nuk e ka thene Resulullahu dhe tia hedhesh atij.
 20. Te marresh ryshfet(korruptohesh)
 21. Te ikesh nga shehadeti(deshmia) qe eshte borxh.
 22. Te mos japesh zeqatin dhe nje te dhjeten e prodhimeve bujqesore.
 23. Te mos ndalosh ate qe ben mekate,mekruhe,kur ke fuqi e mundesi qe ta ndalosh.
 24. Te djegesh kafshen e gjalle ne zjarr.
 25. Te harrosh leximin e Kur`anit pasi ta kesh mesuar.
 26. Te humbesh shpresen nga meshira e Allahut.
 27. T`i tradhetosh njerezite,qofshim muslimane,qofshin kafire.
 28. Te hash mishin e derrit.
 29. Te mos e duash dhe ta urresh cilindo nga as`habet e Resulullahut.
 30. Te vazhdosh te hash pasi te ngopesh barkun.
 31. Grate te ikin nga shtrati i burrit te vet.
 32. Grate te shkojne ne vizite pa lejen e burrit te vet.
 33. Ti thuashe kurve nje gruaje te ndershme.
 34. Te bartesh fjalet ne mes muslimaneve
 35. T`ia tregosh vendet e turpshme tjeterkujt.Edhe ti shikosh vendet e turpshme te tjeterkujt.
 36. Te hash mishin e kafshes se ngordhur dhe t`ia japesh tjetrit per ta ngrene.
 37. Te tradhtosh ate qe te eshte besuar.
 38. Te pergojosh muslimanet.
 39. Te jesh xheloz(te dyshosh ne dashurine dhe respektin e dikujt.)
 40. T`i besh shirk(shok) Allahut.
 41. Te genjesh.
 42. Te shohesh veten më të ngritur se sa te tjeret.me menjdemadhesi dhe egoizem.
 43. Te jesh shume doreshtrenguar e koprrac.
 44. Te grabitesh mall nga i semuri per vdekje.
 45. Te besh shaka me njerez,me qellim ti fyesh e ti nenqmosh.
 46. Te mos frikesohesh nga denimi i Allahut.
 47. Te mos e beshosh per haram,ate qe eshte haram.
 48. Te mos besosh per hallall ,ate qe eshte hallall.
 49. T`i besosh fallit te fallaxhinjeve,te besoh se tregojne te panjohuren.
 50. te largohesh nga feja jote,te behesh tradhetar.
 51. Ti shikosh me ëndje vajzat,grate qe si ke te lejuara.
 52. Grate te veshin rroba te meshkujve.
 53. Meshkujt te veshin rroba te grave.
 54. Te punosh harame ne haermi sherif,Qabe.
 55. Te kendosh ezan e te falesh namaz pa ardhur koha.
 56. T`i kundershtosh e t`u kundervihesh njerezve te pushtetit,dhe ligjeve qe nuk e cenojne te drejtat dhe lirite e muslimanit.
 57. Vendet e ndaluara trupore te gruas sate,t`i krahaosh me vendet e ndaluara te nenes.
 58. Te shash nenen e gruas sate.
 59. Te marresh ne nishan njeri-tjetrin.
 60. Te hash e te pish ate qe ka lene qeni.
 61. Miresite qe i ke bere dikujt t`ia permendesh vazhdimisht.
 62. Te veshesh mendafsh(per mashkullin)
 63. Te insistosh ne injorance(Te mos mesosh i`tikadin e Ehli sunnetit,farzet,haramet etij dhe çdo dituri qe nevojitet).
 64. Te betohesh  duke permendur diçka tjeter nga emrat qe ka kumtuar Allahu dhe Islami.
 65. T`i shmangesh diturise.
 66. Te mos kuptosh se injoranca eshte shkaterrim
 67. Te insistosh qe te besh vazhdimisht gjynahe te vogla.
 68. Te qeshesh me te madhe pa qene i detyruar.
 69. Te shetisesh i papaster(xhunub),aq sa te kaloje nje kohe namazi.
 70. T`i afrohesh gruas kur eshte me menstraucione dhe lehone.
 71. Te besh muzike,te kendosh kenge te pamoralshme.
 72. Te besh vetevrasje.Ashtu siç eshte haram te dalin rrugeve grate,vajzat me koke,floke,supe,e kembe te pambuluara,po ashtu eshte e ndaluar te dalin me rroba te holla te tejdukshme,te lyera e te parfymosura me erera te kendshme per te terhqur vemendjen

    Te shikosh me ëndje rrobat e mbrenshme te gruas se huaj eshte haram.Te vizatosh ose te besh fotografi qe jane nxitese lakmimi harami,eshte e ndaluar.

Te shpenzosh me teper uje sesa nevojitet ne abdest e ne gusul,eshte shpenzim i panevojshem dhe haram.

Back

Search site

© 2009 All rights reserved.(Www.Nur-Islam.Net) - Allahu ju shperblefte per vizitat e juaja