Agjerimi per pacientet-Keshilla udhezuese per pacientë

16/08/2008 15:28

 

Siç kemi cekur me larte,te semuret jane te liruar nga agjerimi.Por disa per çfrado arsye,vendosin qe ti nenshtrohen agjerimit.
      PACIENTET DIABETIK-Diabetiket te cilet mbajne diete te vetekontrolluar mund te agjerojne me shprese,se me redukcion te dobet semundja e tyre bile mund te kurohet(mjekesohet) apo se paku te vertetohet.Diabetiket te cilet marrin hapa kunder sheqerit te larte hipoglikemise,duhet ti nenshtrohen rregullave ekstreme nese ata vendosin te agjerojne.Ata do te duhej te zvogelojne dozen e tyre prej 1-3 dhe te marrin medikamente jo ne mengjes,por ne mbremje ne kohen kur perfundon agjerimi.Nese verehen simtome te rritjes se shtypjes ne gjak gjate dites,ata duhet te nderprejne agjerimin menjehere.Diabetiket te cilet marrin insuline nuk duhet te agjerojne .Nese ata rrezikojne ne kete dhe agjerojne ,duke rrezikuar shendetin e tyre,ata do te duhej   te agjerojne nen tretmane te kontrolluara dhe te bejne ndryshime drastike ne dozen e e insulines .Per shembull ,ata duhet te eliminojne insulinen e rregullte dhe te marrin   vetem NPH ne doze te ndara pas perfundimit te agjerimit ose pas syfyrit (mengjesit).
PACIENTET HIPERTENSIV DHE KARDIAK-Ata te cilet vuajne   nga shtypja e larte dhe trashesia duhet te nxiten me agjerim   ,sepse agjerimi do ti ndihmonte ne uljen e shtypjes se gjakut dhe peshes.Mirpo,te tillet   duhet te vizitojne mjekun e tyre gjate agjerimit qe te rregullojne trajnimin e diuretikeve(hapa qe largojne tepricen e ujit prej organizmit qe mund te qojne deri ne dehidrim).Faktoret me veprim te gjate si Tenorim mund te jepen nje here ne dite para ngrenies se ushqimit.Ata qe jane me hipertension te rrepte apo me semundje te zemres nuk duhet te agjerojne.
MIGRENA-KOKEDHEBJA-edhe gjate tensionit te kokedhembjes,dehidrimi apo sheqeri i ulet ne gjak do te ngacmoj   simptomet e migrenes.Gjate agjerimit ndodhe ne rritje e acideve te lira ne gjak te cilat drejte perdrejt do te afektojne ne ashpersim   apo vrullin e migrenes nepermjet lirimit te katekolamines.Pacientet me kokedhembje(migrene)eshte e parapelqyer qe te mos agjerojne.
GRUAJA SHTATEZENE-(shtatezani normale)-kjo nuk eshte nje gjendje e lehte.Shtatezania nuk eshte perjashtim i njejte.Nje perjashtim i tille nuk eshte i permendur ne Kur'an.Sidoqofte ,Muhamedi a.s. ka thene se grate shatezena dhe lehonat nuk e kane te obliguar agjerimin.Kjo eshte ne perputhje me ate se Allahu xh.sh nuk i deshiron askujt ,as edhe ne fetusi ,qe te vuaj.Nuk ka ndonje menyre per njohjen e demit qe i shkaktohet nje femiu te palindur deri ne lindje,dhe ajo do te mund te ishte teper vone .Sipas mendimit te obsestrikeve,gjate trimestit   te dyte (4-6)te shtatezanise ,gruaja mund te zgjedhe agjerimin me kushte qe:
1)shendeti i saj eshte ne rregull
2)eshte bere me miratimin e obsetrikut   dhe nen kushte te veçanta.Demi i mundshem ndaj fetusit mund te mos ndodhe nga malnutriumi,keshtu qe iftari dhe syfyri jane adekuat,por demi ndodh nga dehidrimi ,nga largimi i gjate prej ushqimit(10-14 ore)
  Eshte e rekomanduar qe te semurit musliamn ,nese agjerojne ,ta bejne ate nen perkujdesje mjekesore.

Hit Counter by Digits

Back

Search site

© 2009 All rights reserved.(Www.Nur-Islam.Net) - Allahu ju shperblefte per vizitat e juaja